Seksuaalisuuden sekamelska

Teksti | maalis 10, 2023 | Pääkirjoitukset

Kirkolla ja kristityillä on omiintuntoihin vetoamisen sananvalta. Olisiko aika käyttää sitä?

Helsingin Sanomat uutisoi (25.1.), että Helsinki järjestää 6.-9. -luokkalaisille kevään aikana sateenkaarityöpajan. Työpajat ovat HS:n mukaan osa opetussuunnitelmaa ja näin ollen pakollisia oppilaille. Vanhemmat eivät Helsingin kaupungin pedagogisen asiantuntijan Heidi Halkilahden mukaan voi kieltää lastensa osallistumista niihin, koska ne ovat osa opetussuunnitelmaa.

Tähän työskentelyyn on varattu 100 000 euroa, josta markkinointi ja Setan kouluttajat saavat lähes puolet. Voimakkaan ideologinen järjestö Seta saa siis mandaatin antaa sateenkaari-opetusta itseään etsivässä iässä oleville nuorille.

Yksi asia Halkilahden linjauksessa lisäksi unohdetaan. Kasvatuksen päävastuu on edelleen kodilla. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan vanhemmilla on oikeus varmistaa, että lapsi saa vakaumuksensa mukaisen kasvatuksen myös peruskoulussa. Opettajilla ja rehtorilla on velvollisuus toteuttaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet.

Kun aborttikysymys notkahti vapaamielisempään suuntaan, nousi välittömästi keskustelu translaista ja sen vanavedessä vaatimus, että sukupuolen juridisen korjaamisen edut pitäisi saada myös alaikäisille lapsille.

Vakavia asiantuntijapuheenvuorojakin on onneksi saatu kuulla.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen totesi Sanna Ukkolan haastattelussa (Pressiklubi, YLE, 25.11.2017), kuin Keisarin uudet vaatteet -satua mukaillen, että lapsia on kahdenlaisia, tyttöjä ja poikia.

Poikien Y-kromosomi saa aikaan sen, että jo sikiökaudella kivekset erittävät testosteronia ja se vaikuttaa kehittyviin aivoihin. Kun isojen tyttöjen ja poikien aineistoja verrataan keskenään, nähdään sukupuolieroja esimerkiksi kognitiivisissa kyvyissä. Mikään tästä ei ole ideologiaa, mikään ei ole mielipide, ei konservatiivisuutta, vaan nämä ovat faktoja. Luonnollisesti sukupuolen sisällä on vaihtelua, toteaa Sinkkonen.

Painavan haastattelun antoi äskettäin (HS 27.1.2023) myös nuoruusiän sukupuoliahdistusta hoitava professori Riittakerttu Kaltiala. Kaltialan mukaan on vanhastaan tunnettua, että jotkut lapset identifioituvat jossain vaiheessa vahvastikin toiseen sukupuoleen. Neljä viidestä vastakkaiseen sukupuoleen identifioituneesta lapsesta kokee kuitenkin murrosiässä taas toisin. Siksi on viisasta seurata tilannetta, antaa lapselle kasvurauha ja hoitaa perheen ahdistusta sekä mahdollisia liitännäisongelmia, Kaltiala sanoo.

Ennen toiseen sukupuoleen identifioituivat useimmin pienet pojat, mutta nyt lähes kaikki Kaltialan potilaat ovat teini-iässä sukupuoliristiriitaan havahtuneita biologisia tyttöjä.

Kolmella neljästä potilaasta on myös vakavia mielenterveyden ongelmia.

Moni nuori tarttuu kuitenkin mediassa ja sosiaalisessa mediassa tarjolla olevaan ajatukseen, että hänen muutkin ongelmansa johtuvat sukupuoli­ristiriidasta ja ratkeavat, jos muut alkavat nähdä hänet oikeassa sukupuolessa. Niin ei kuitenkaan käy, Kaltiala sanoo.

Alaikäisten hormonihoitoja ja juridisen sukupuolen vahvistamista vaativat aktivistit ja järjestöt, kuten Seta, toistavat usein, että transnuorilla on lisääntynyt itsemurhariski ja he tarvitsevat siksi pikaisesti hoitoa ja tukea.

”Se on tarkoitushakuista disinformaatiota, jonka levittäminen on vastuutonta”, Kaltiala sanoo.

Kirkolla ja kristityillä on omiintuntoihin vetoamisen sananvalta. Olisiko aika käyttää sitä? Aika palata kristilliseen ihmiskäsitykseen ja lakata peesaamasta ajan outoja ideologioita?

ELÄMÄ-DIGILEHTI

Lue lehteä mobiililaitteella tai tietokoneella.

ELÄMÄ-LEHTI

Oletko jo paperilehden tilaaja?
Aktivoi digilehti tästä.

SISÄLTÄÄ DIGILEHDEN