Unelma avoimesta arvojournalismista

Teksti | marras 12, 2024 | Pääkirjoitukset

Median parissa työskennelleet uskoivat kauan klassisen journalismin periaatteisiin, joista merkittävimpänä oli käsitys puolueettomuudesta. Asiasta kerrottiin faktat mahdollisimman tarkasti ja sen jälkeen sallittiin lukijan, kuulijan tai katsojan muodostaa oma kantansa. Klassisen journalismin airueina toimivat suuret mediatalot, kuten oma Yleisradiomme tai englantilainen BBC.

Puolueettomuuden vaatimuksen on tosin aina tiedetty olevan vaikea taiteenlaji. Len Masterman kuvasi aikoinaan journalismiin sisältyvää arvotaistelua kirjassaan Medioita oppimassa: ”Rajaa tärkeinä pidettyjen ja poissuljettujen selitysten ja pe­rustelujen välillä, sallittujen ja poikkeavien käyttäytymismuo­tojen välillä, ‘merkityksellisen’ ja ‘merkityksettömän’ välillä — sekä vedetään jatkuvasti että puolustetaan ja vastustetaan jatkuvasti: tämä on koko taistelun ydin.”  

Median voimakkain ase on piilovaikuttaminen. Nyt Yleisradio on joutunut selittelemään, ensin asian kiellettyään, omaa DEI-koulutustaan, jossa journalismi on vaihdettu tietoiseen arvovaikuttamiseen: ”Olemme kirjanneet sisällöissä esiintyvien ihmisten kirjoa: sukupuoli, ikä, järjestö/työpaikka tms. ja rooli (harrastaja, asiantuntija, tavis). Käymme näitä läpi vuodenvaihteessa ja kokoamme näkymän monimuotoisuudesta sisällöissämme — tuottajat ovat tiimien kanssa pitäneet kirjaa vuoden aikana sisällöissä esiintyvistä ihmisistä alueellisen, sukupuolen, etnisen taustan, kehon ja mielen, kielten ja kulttuurien, ajattelumaailman, ihmissuhteiden ja perheiden, iän, työn, toimeentulon sekä opiskelun moninaisuuden näkökulmasta.” (IS 6.6.2024)

Sama vaikuttaminen näkyy poliittisella kentällä. Päivi Räsäsen käymä oikeustaistelu sananvapaudesta on ollut hämmentävää seurattavaa. Samoin Timo Soinin ja Ville Tavion saama kurinpalautus kertoo arvojen ristiriidasta. Liberaali fundamentalismi vaatii ajattelemaan ”oikein” myös asioista, joista on vahvat perusteet olla eri mieltä.

Jos ei mene hyvin meillä, ei mene myöskään ennen niin luotettavalla BBC:llä. Lähi-Idän sotaan liittyviä uutisia seuratessa moni ihmettelee niiden asenteellisuutta. Tämän totesi myös BBC:n Channel1:n johtajana toimineen Danny Cohenin tutkimus. Sen mukaan BBC:n uutistoiminnassa vallitsee institutionalisoitunut Hamas-myönteisyys ja kääntäen Israel-vastaisuus. Tutkimuksen mukaan BBC rikkoi omia toimituksellisia ohjeitaan yli 1500 kertaa 11 sotakuukauden aikana. Karkein näkemäni esimerkki oli live-raportti Lähi-idästä, jossa BBC:n uutistoimittaja keskusteli Lähi-idän asiantuntijan Andreas Kriegin kanssa. Kriisi on Kriegin mielestä Israelin vastuulla. Hizbollah ja Iran ovat toimineet järkevästi ylittämättä punaista viivaa, toisin kuin Israel, totesi Krieg. Samaan aikaan taustalla kuvassa näkyy Iranin Israeliin laukaiseman 200 raketin kirkastama taivas.

Tästä median alennustilasta lienee vain yksi tapa päästä eteenpäin. On lopetettava puhe journalistisesta puolueettomuudesta ja siirryttävä avoimeen arvojournalismiin. Kerrotaan avoimesti oma arvomaailma ja perustellaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Säilytetään sanavapaus myös niille, joiden kanssa ollaan eri mieltä. Annetaan asioiden riidellä, mutta säilytetään kunnioitus jokaista ihmistä kohtaan. Vain siten säilyy sananvapaus, demokratia ja kaikille yhtäläinen ihmisoikeus. Puhumattakaan kristillisestä ihmiskäsityksestä.

ELÄMÄ-DIGILEHTI

Lue lehteä mobiililaitteella tai tietokoneella.

ELÄMÄ-LEHTI

Oletko jo paperilehden tilaaja?
Aktivoi digilehti tästä.

SISÄLTÄÄ DIGILEHDEN