Maksetut Viulut on Jumalan juttu

Teksti | marras 24, 2023 | Haastattelussa

Ossi Mäki-Reini, Sirpa Luoma, Tuuli Malve ja Henna-Maria Harju muodostavat Maksetut Viulut -yhtyeen. Kuva: Sofia Ziessler-Korppi.

Kuin pois kotoa muuttaneet sisarukset, jotka tulevat aina uudelleen yhteen”. Maksetut Viulut on eräänlainen perhe, jonka jäsenten sydämellä on tuoda ihmisiä lähemmäs Jumalaa musiikin avulla.

Istumme Järvenpään seurakuntakeskuksen kellarikerroksen takkahuoneessa. Tänne eivät kuulu yläkerran roudausäänet eikä taukohuoneessa poriseva kahvinkeitin. Edessäni on neljä Suomen nimekkäimpiin kuuluvan hengellisen folk pop -yhtyeen viidestä jäsenestä. Henna-Maria Harju, Ossi Mäki-Reini, Tuuli Malve ja Sirpa Luoma ovat irrottautuneet hetkeksi arkikuvioistaan ja kokoontuneet jälleen eri puolilta Suomea yhteen, jotta me muut voisimme rakentua ja nauttia.

Mitä on olla kristitty muusikko?

— Musiikissa on matala kynnys tuoda hengellisyyttä esiin. Se menee suoraan sydämeen järjen ohi, Sirpa Luoma pohtii.

Yhtye haluaa musiikin pirskahtelevuuden kautta vetää ihmisiä lähemmäs Jumalaa. Kun kertosäe armosta ja Jumalan huolenpidosta kaikuu mielessä pitkin päivää, ihminen ojentautuu turvaamaan Jumalaan.

— Haluan kirjoittaa korvamatoja, jotka jäävät soimaan päähän, Henna-Maria Harju avaa.

Musiikki myös yhdistää ihmisiä ja on Jumalan lahjaa genrestä riippumatta. Toisaalta nimenomaan gospelin kautta voi avautua mahdollisuuksia, joita ei muuten tulisi:

— Joskus voi olla helpompi sanoa “olen gospelmuusikko” kuin “olen kristitty”. Siitä voi avautua hyviä jatkokysymyksiä ja keskusteluita, Sirpa Luoma miettii.

Lähetystyöntekijöinä Suomessa

Kuten muissakin perheissä, myös tässä jokainen jäsen tuo oman mausteensa säveliin, sanoituksiin ja esiintymiseen. Näky on yhteinen.

— Keskustelemme siitä säännöllisesti. Tämä ei ole vain meidän juttu vaan Jumalan. Rukoilemme suuntaa ja että Jumala johdattaisi meitä kädellään, Sirpa Luoma kertoo.

Yli vuosikymmen sitten kukaan yhtyeen jäsenistä ei olisi osannut aavistaa, mihin jammailut Evankelisten opiskelijoiden illoissa tulisivat johtamaan. Osa bändiläisistä on myös tavannut toisensa Suomen Raamattuopiston Musiikkilinjalla.

— Jumala on käyttänyt tätä Suomen hengellisessä skenessä enemmän kuin kukaan meistä olisi osannut aavistaa, Henna-Maria Harju iloitsee.

Oivallan olevani lähetystyöntekijöiden seurassa. Mutta eturintaman ohella voisi sanoa, että Maksettujen Viulujen paikka on myös niin sanotusti poterossa.

— Meidän duuni on vahvistaa rivejä ja inspiroida niitä, joiden työ on puhua, Henna-Maria Harju toteaa.

Maksetut Viulut tekevät hengellistä työtä rukoillen ja ylisukupolvisten taustajoukkojensa mahdollistamina. Henna-Marian aviomies Jani Harju miksaa, tekee valot ja livesoundit. Hän on bändin tekninen johtaja, joka valmistaa myös aikataulut, ajaa ja roudaa. Harjujen vanhemmat huolehtivat lapsista, kun pariskunta on esiintymässä, ja ilman työnantajien ja bändiin kuulumattomien puolisoiden joustoa keikkailu ei onnistuisi. Varsinkin yhtyeen alkuaikoina jäsenten lähipiiri on antanut myös taloudellista tukea esimerkiksi levyjen tekemiseen. Sitten ovat vielä kaikki esirukoilijat.

Sanottavaa

Puhe kääntyy teksteihin. Kaikki niistä eivät ole yhtyeen omia. Sovituksissa alkuperäisistä kappaleista pyritään kaivamaan esiin kunkin tekstin sanoman ydin ja tukemaan sitä musiikillisesti.

Omissa teksteissä elämänkokemus ja teologisten teemojen pureskelu avaavat väylän osuviin sanoituksiin. Sanottavaa syntyy, jos jokin on itselle tärkeää. Inspiraationa on oma elämä muutoksineen, kipuineen, Raamattua vasten peilattuna.

— Tekstien tekeminen on tullut koko ajan rakkaammaksi. Alussa teksti oli välttämätön paha, mutta nyt menen usein teksti edellä. Tykkään leikkiä suomen kielellä, Ossi Mäki-Reini kertoo.

Tuuli Malveelle musiikin tekstiulottuvuus on ollut luontevaa alusta lähtien. Henna-Maria Harju taas kokee Jumalan avanneen hänelle sanoitusten maailman vasta äitiyden myötä vuosikymmen sitten.

— Sitä ennen tuntui, että halusin tehdä musiikkia, muttei ollut mitään sanottavaa.

Jukka Norvannon roolista bändin hengellisenä isänä ja monien sanoitusten inspiraation taustalla Maksetut Viulut ovat yksimielisiä.

— Hänen opetuksensa Raamattu kannesta kanteen -ohjelmissa ovat olleet meille tärkeitä, Tuuli Malve toteaa.

Poikkitaiteellinen ristipölytys toimii myös toiseen suuntaan. Joskus Maksettujen Viulujen sanoituksista on tullut tunnustusta myös teologien suunnalta.

Kiperiä kysymyksiä

Maksetut Viulut ovat ponnistaneet kristityistä kodeista. Kunkin polku uskossa on kuitenkin yksilöllinen. Kriisit tai kysymykset eivät ole vieraita ainakaan Ossi Mäki-Reinille.

— Kärsimyksen ongelma on niistä yksi. Olen myös miettinyt, miksei Jumala ilmoita itseään niin, että kaikki voisivat helposti uskoa häneen.

Ossi on miettinyt myös ikuisuutta.

— Se ei mahdu aivoihin. Mutta olen päätynyt siihen lopputulokseen, ettei mitään voisi olla olemassa ilman Jumalaa. Jumalalla on kaikki tieto, ja hän on nähnyt hyväksi kertoa meille juuri tämän verran. Ajattelen, että otetaan Raamatusta koko paketti – armo ja kaikki ne kivat jutut mutta myös ne vaikeat asiat, joita ei ymmärretä.

Tuuli Malve on kokenut ilmastoahdistusta ja surrut sitä, miten ihmiset ovat historiassa toimineet ahneesti luonnon suhteen.

— Kohtuus, rakkaus ja empatia ovat unohtuneet. Jumala puhuu tästä minulle paljon, ja koen, että minun tulee pitää tätä kristittynä esillä, puhua kauniisti luonnosta.

Sirpa Luomalle kriisin paikka oli aikoinaan käsitys, ettei kristitty voisi olla intellektuelli ja ajatella asioita laajasti:

— Minuun vetoaa älyllisyys, ja oli helpotus tutustua esimerkiksi C.S. Lewisin ajatteluun – ei tarvitse olla tyhmä jos haluaa olla kristitty.

Melkoinen haaste on Jumalan ihmiselle antama vapaus tehdä pahaa niin, että Jumala voi silti toteuttaa omaa pyhyyden ja rakkauden olemustaan ja ihminen pelastua.

— Mutta Jumalalla oli ratkaisu siihen – Jeesuksen ristinkuolema ja ylösnousemus. En olisi ikinä voinut itse keksiä tällaista. Pystyn siksi myös hyväksymään, että täällä on asioita, joita en vielä ymmärrä, Sirpa Luoma pohdiskelee.

Tällaisten ajatusten ja avoimen Raamatun äärellä syntyy sanottavaa. Silloin gospelmusiikki voi olla vertaistukea muillekin hengellisten kysymysten kanssa painiville.

— Kun itse kipuilee, voi auttaa muita, Ossi Mäki-Reini tiivistää.

Illan keikalla hän kertoo ennen Uskon jyvä -kappaletta yleisölle keskustelustamme. Ettei se haittaa, vaikkei ymmärtäisi vielä kaikkea, sillä kaikkein tärkein on Jeesus:

Mut se, mitä mulla on

Nyt jo kääntää kohtalon

Jos mut tänään täältä viedään

Kaiken tarpeellisen tiedän

Se on: ”Jeesus, auta mua”

Kuuntelen kappaleen vielä kotimatkalla autossa. Se jää soimaan päähän.

ELÄMÄ-DIGILEHTI

Lue lehteä mobiililaitteella tai tietokoneella.

ELÄMÄ-LEHTI

Oletko jo paperilehden tilaaja?
Aktivoi digilehti tästä.

SISÄLTÄÄ DIGILEHDEN