Miikan seurakunta laajeni TikTokiin

Teksti | maalis 10, 2023 | Haastattelussa

Kuva: Sari Savela.

Seurakuntapastori Miika Koistinen tekee apologisia, kristinuskoa puolustavia sisältöjä sosiaaliseen mediaan, jotta ihmiset voisivat vakuuttua, että kristinusko on totta.

Seitsemännellä luokalla Miika Koistinen, 34, julisti vanhemmilleen ja opettajalleen koulun vanhempainvartissa, että hänestä tulee isona uskonnonopettaja. Siinä tehtävässä hän saisi kertoa siitä, mistä tykkää ja bonuksena olisi pitkät kesälomat, jolloin omille harrastuksille jäisi riittävästi aikaa.

Lukion jälkeen Miika pyrkikin Itä-Suomen yliopistoon Joensuuhun teologisen tiedekunnan uskonnonopettajalinjalle. Kuopiolaisena Itä-Suomen yliopisto oli ykkösvaihto, jonne hän haki muutaman kerran, mutta opettajalinjalle oli niin kova tunku, etteivät ovet ykkösvaihtoehtoon avautuneet.

– Kun hain kolmatta kertaa, päätin, etten enää halua pitää välivuotta ja olla avustajana vanhassa lukiossani, johon oli mennyt armeijan jälkeen töihin. Silloin laitoin paperit myös Helsinkiin, jotta johonkin pääsisin.

Syksyllä 2009 Miika aloitti opinnot Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

– Teologisessa tajusin, että kyllä papin homma on se juttu. Pappina saan puhua asioista niiden oikealla nimillä. Ei tarvitse pelätä, että joku vanhempi soittaa ja valittaa, että taas siellä on joku puhunut Jumalasta.

Miikasta ei siis tullut äitinsä tavoin opettajaa, vaan hänestä tuli isänsä jalanjäljissä pappi.

Kiviä kengässä lähtee lentoon

Valmistuttuaan 2014 hän ei heti hakenut töitä, vaan päätti pitää välivuoden, opiskeli apologiaa ja alkoi kirjoittaa uskoa puolustavaa Kiviä kengässä -blogia. Seuraavana vuonna hän aloitti pappina vantaalaisessa Hämeenkylän seurakunnassa.

– Kirjoitin blogia muutamia vuosia ja sitten tuntui, että haluaisin tehdä videoita, joissa olisi huumoria mukana. Kysyin meidän silloiselta kirkkoherraltamme Jukka Nevalalta, että voisinko käyttää työaikaa apologisten videoiden tekemiseen.

Kirkkoherra näytti vihreää valoa ja niin käynnistyi Kiviä kengässä -YouTube-kanava 2019. Syksyllä 2021 Miika otti haltuun uuden somekanavan TikTokin. ”Sun pitää aloittaa TikTok-kanava”, oli seurakunnan nuorisotyönohjaaja rohkaissut Miikaa.

– Aluksi ajattelin, ettei mitään TikTokia, mutta sitten aloin kokeilla. Onneksi aloin, sillä se sai heti tuulta alleen. Siellä ne ihmiset ovat.

– Rakastan sitä sovellusta, sillä on niin helppo tehdä videoita. Tarvitaan vain kännykkä ja lisäksi mulla on erillinen mikrofoni.

Miika Koistinen tekee TikTokiin uskoa puolustavia videoita, joissa on usein huumoria mukana. Hänen Kiviä kengässä -kanavallaan on yli 11 500 seuraajaa ja hänen videoillaan on lähes 400 000 tykkäystä. Edelleen hän päivittää myös YouTube-kanavaansa ja kirjoittaa silloin tällöin blogia.

Onko Jumala olemassa? Kiistaton vastaus, ”Kristinusko valetta, koska kristityt on tehnyt pahaa”, Onko synnytyksen jälkeistä elämää? Alle 15 sekunnissa miksi kristinusko on totta, Vain yksi uskonto totta? Mitä historiantutkimus voi sanoa Jeesuksen ihmeistä?

Miika kertoo saavansa ideoita uusiin videoihin seuraajiensa kysymyksistä ja kommenteista. Kanava siis ruokkii itse itseään.

– TikTokisssa en ole lähtenyt oikein kuumiin aiheisiin. Olen halunnut keskittyä apologiaan, hän toteaa.

Yksi sosiaalisen median huono puoli on, että ajatukset pyörivät somessa silloinkin, kun kännykkä ei ole kädessä.

– Parisuhteen kannalta olen sitä miettinyt, että kuuntelenko toista vai mietinkö, mitä vastaan TikTokin kommenttiin. Puoliso ei ansaitse sitä, että ajatukset ovat muualla.

Yksin Jumalan kunniaksi

Miika arvelee, että apologia on hänen kutsumuksensa, hänen tapansa julistaa Jumalan sanaa ja viedä evankeliumia eteenpäin.

– Se on uskon vahvistusta epäilijöille ja tien raivausta, epäilysten poistamista. Haluan rohkaista kaikkia harrastamaan apologiaa, Miika kannustaa.

Hän toivoo, että jokainen videoiden katselukerta voisi rakentaa Jumalan valtakuntaa.

– Teen apologiaa vain ja ainoastaan Jumalan kunniaksi, Soli Deo Gloria. Totta kai siihen tulee oma persoona mukaan.

Kun TikTokista katsoo Miikan tekemiä videoita, joissa hän eläytyy eri rooleihin, on pakko kysyä, onko hänessä näyttelijän vikaa.

– Tykkään heittäytyä. Se on ihan parasta, jos pääsee näyttelemään ja voi muuttaa ääntään niin kuin Kaksoset kohdussa -videossa. Tässä saa valjastaa oman huumorin ja hulluuden.

Miika Koistinen haaveilee, että voisi joskus tehdä kokopäiväisesti someapologiaa.

Mutta kaikella on aikansa, paikkansa ja kontekstinsa, sanoo Miika. Tällä hetkellä hän on hyvin tyytyväinen nykyiseen työpaikkaansa, jossa hän voi toteuttaa myös toista intohimoaan eli musiikin tekemistä.

– Täällä Hämeenkylässä olen järjestänyt Raskaimmat joululaulut -tilaisuuksia neljänä vuonna. Olen itse sovittanut joululaulut. Tilaisuudet ovat olleet hyvin suosittuja.

Seurakunta on hänelle hengellinen koti, josta ei haluaisi lähteä pois. Paitsi ehkä joskus takaisin kotikonnuille Kuopioon. Siellä olisi lapsenkin hyvä kasvaa. Miikan ja hänen puolisonsa esikoistytär syntyi tammikuun lopussa.

– Lapsi on hyvin toivottu rukousten lapsi, Miika sanoo.

Rukouksen lapsi on ollut myös Miika. Lähisuvussa on paljon kristittyjä, jotka ovat rukoilleet hänen puolestaan elämän eri vaiheissa.

– Meillä oli kristillinen koti, mutta uskoa ei tuputettu. Ikinä en ole kokenut uskoontuloa, vaan olen uskonut Jumalaan pienestä pitäen. Olen saanut kasvaa uskossa elävään Jumalaan.

Uskonkriisiä Miika ei tunnusta poteneensa, vaan hänestä on ilmiselvää, että Jumala on olemassa.

– Olen miettinyt asioita puhki, myös vastapuolen kannalta. Vaikka kuinka yritän ymmärtää vasta-argumentteja, järkeni ei taivu ajatukseen, ettei Jumalaa olisi. Se on mieletön väite.

ELÄMÄ-DIGILEHTI

Lue lehteä mobiililaitteella tai tietokoneella.

ELÄMÄ-LEHTI

Oletko jo paperilehden tilaaja?
Aktivoi digilehti tästä.

SISÄLTÄÄ DIGILEHDEN