Vainotulle avautui ovi Suomessa

Teksti | touko 10, 2023 | Haastattelussa

Kuva: Petri Vähäsarja.

Akateemisen uran taakseen jättänyt Timothy Liang Shi rakentaa pääkaupunkiseudulla perheineen uutta elämää.

Timothy Liang Shi kuuli ensimmäisen kerran kristinuskon Jumalasta ollessaan vasta lapsi.

Tuohon aikaan, 1970-luvulla, kristinusko koki Kiinassa elpymistä Maon käynnistämän kulttuurivallankumouksen jälkimainingeissa.

– Isäni ja äitini eivät olleet kristittyjä. Kotikirkkoja syntyi ympäri Kiinaa ja niin tapahtui myös meidän kylässämme, nykyään Suomessa pääkaupunkiseudulla asuva Liang Shi kertoo.

– Olin tuolloin vasta 5–6-vuotias. Seurasin kylän vanhimpia kokouksiin, lauloin virsiä ja muistan nähneeni Luukkaan evankeliumiin perustuvan, Jeesuksesta kertovan elokuvan.

Koulutien alettua 7-vuotiaana yhteys uskoon ja seurakuntaan alkoi etääntyä, mutta hengelliset asiat nousivat uudelleen pintaan lahjakkaan nuoren päästessä opiskelemaan lakitiedettä maineikkaaseen, Wuhanin kaupungissa sijaitsevaan Zhongnanin yliopistoon. Prosessi johti siihen, että Liang Shi kastettiin kristilliseen uskoon vuonna 2003.

– Olin perheeni ensimmäinen kristitty, mutta lopulta myös vanhempani saivat kasteen Kristukseen vuonna 2015.

Tohtoriksi ja opettajaksi

Lakitieteen opinnot veivät Liang Shin aina tohtorintutkintoon ja yliopistouralle saakka. Samalla hän opiskeli klassista kiinalaista kirjallisuutta ja maailmanhistoriaa.

– Valmistuin tohtoriksi kesäkuussa 2011. Sen jälkeen pääsin töihin erittäin hyvään yliopistoon ja opetin siellä oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

Tieteellisen uransa aikana Liang Shi julkaisi lähes 30 akateemista artikkelia ja kaksi tieteellistä kirjaa. Vuonna 2015 hänestä tuli oikeustieteellisen tiedekunnan apulaisprofessori. Yliopistossa Liang Shi tapasi myös vaimonsa, joka on hänkin lakitieteen tohtori. He perustivat perheen, joka kasvoi sittemmin kahdella lapsella.

Vainojen aikoja

Uran ja elämän etenemisestä huolimatta elämä oli täynnä haasteita. Virallisesti Kiinassa vallitsee uskonnonvapaus, mutta järjestelmä ei silti ole tehnyt kristittyjen elämästä millään tavalla helppoa.

Liang Shi ei halua mennä yksityiskohtiin, mutta hän kertoo yleisellä tasolla, millaista elämä kristittynä kotimaassa on.

– Koin ensimmäisen vainon uskon takia vuonna 2004 ja toisen vuosien 2018 – 2019 välillä.

– Mutta kokemani vaino ei ollut mitään verrattuna siihen vainoon, jota monet muut kiinalaiset kristityt ovat kokeneet.

Kaikkialla uskovia ei kohdella yhtä huonosti, sillä Kiinan valtava koko tekee alueellisista eroista  suhtautumisessa uskontoon suurta.

– Virallisen politiikan toteuttamisessa on merkittäviä eroja alueittain. Siksi kaikkia Kiinan kristittyjä ei vainota, emigranttikiinalainen toteaa.

– Eniten ongelmia on niillä ns. maanalaisilla seurakunnilla, joiden jäsenet eivät ole suostuneet liittymään Kiinan valtion hyväksymiin virallisiin kirkkokuntiin.

Monilla pelko virallisen kirkon jäsenyydestä liittyy esimerkiksi siihen, että niiden kautta nimilistat ja henkilötiedot voivat päätyä valtion tietoon.

Kristus on toivo

Kovista kokemuksista huolimatta Liang Shi kertoo kohdanneensa uskossa sellaista, joka auttaa kestämään koettelemukset ja jopa vainonkin.

– Haluan korostaa, että elämä Kristuksen yhteydessä on silti täynnä lohtua ja toivoa.

Vaikka Liang Shi perheineen oli hyvin toimeen tuleva ja perheen isällä oli menestyksekäs akateeminen ura, koki hän kutsumusta pastorin virkaan.

– Vuonna 2013 aloin ymmärtämään, että halusin todella opiskella teologiaa ja tavoittaa evankeliumilla ihmisiä.

– Aloin palvella vapaaehtoisena paikallisessa kotiseurakunnassa. Sitten, noin viisi vuotta sitten, alkoivat todelliset koettelemukset ja vaino.

Liang Shi päätti perheineen lähteä kotimaastaan.

– Päätin luopua työstäni yliopistossa ja hakea teologiseen seminaariin ja valmistua pastoriksi.

– Koska Kiinassa ei ollut hyviä seminaareja, päätin lähteä seminaareihin Yhdysvaltoihin ja Kanadaan syksyllä 2019. Hyvin nopeasti sainkin tarjouksen yhdestä niistä.

Yllättävä puhelu Pohjolasta

Liang Shin perhe oli jo valmistautumassa muuttoon Pohjois-Amerikkaan, kun heidän tarinassaan kääntyi odottamaton lehti.

– Sain lokakuussa 2019 Suomen luterilaisen kirkon kiinalaisen seurakunnan pastorilta yhteydenoton. Kävimme lyhyen keskustelun ja kun hän tiesi, että halusin länsimaiseen teologiseen seminaariin, hän kutsui meidät Suomeen.

Tarkemmin sanoen Liang Shitä pyydettiin tuuraajaksi pääkaupunkiseudulla toimivaan, luterilaisen kirkon alaiseen kiinalaisseurakuntaan.

– Pastori sanoi aikovansa pitää sapattivapaata seuraavat kaksi vuotta ja toivoi, että voisin palvella seurakunnassa hänen sijaisenaan.

– Kolmantena vuonna voisin aloittaa teologiset opinnot Helsingin yliopistossa.

Diiliä suomalaisen pastorin kanssa ei tehty heti.

– En antanut hänelle vastausta sillä kertaa, vaan rukoilin Jumalaa ja odotin. Sitten vastasin hänelle ”kyllä”. Sain työviisumin maaliskuun alussa 2020.

– Saavuimme Suomeen maaliskuun puolivälissä 2020 ja aloitin kahden ja puolen vuoden palvelukseni Helsingin luterilaisessa seurakunnassa.

Epämiellyttävä yllätys

Liang Shi kertoo yllättyneensä Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa siitä, miten liberaaliksi opetus osoittautui.

– Seurakunnan työssä pidin kerran viikossa saarnan sunnuntain jumalanpalveluksessa ja torstai-illan tapaamisissa raamatuntutkistelusaarnan. Isännöimme myös veljiä ja sisaria kotonamme muutaman viikon välein ja teimme vierailuja toisten Suomessa asuvien kiinalaisten kristittyjen luona.

Lopulta vastaan tulivat teologiset näkemyserot.

– En voinut hyväksyä teologisen tiedekunnan äärimmäisen liberaaleja näkemyksiä, joten jätin opiskeluni siellä kesken. Päätin myös toimintani luterilaisessa kirkossa viime vuoden lopussa.

Uuden opettelua ja opiskelua

 Julistustyön puitteissa Liang Shi ei jäänyt toimettomaksi.

– Joulun 2022 jälkeen perustin YouTube-kanavan evankeliumin sanoman edistämiseksi.

– Jokaisen sunnuntaina lataan noin 50 minuuttia kestävän saarnavideon YouTubeen. Kanavallamme on nyt tilaajina 177 kiinalaista kristittyä, joista suurin osa asuu Amerikassa ja Suomessa, Liang Shi kertoo.

Hän puhuu myös saarnojen puolesta.

– Sanon papeille, että pidentäkää saarnojenne kestoa ja perustakaa ne niin paljon kuin mahdollista itse Raamattuun. Kiinassa sunnuntaisaarnat kestävät aina noin 50 minuuttia tai jopa pidempään.

Valtion pitkä käsi

Kiinalaiset kristityt ovat Liang Shin mukaan hengellisiltä näkemyksiltään yleensä erittäin konservatiivisia.

– Kiinalaisten kristittyjen määrä on myös kasvanut nopeasti viimeisen 40 vuoden aikana, jopa viimeisten 15 vuoden aikana lisääntyneen vainon ja kärsimyksen keskellä.

Suomalaisessa mediassa on viimeisten vuosien aikana kerrottu siitä, että Kiinan valtio vakoilee ja seuraa omia ulkomailla asuvia kansalaisiaan monin tavoin.

Joissakin länsimaissa on paljastunut Kiinan ylläpitämiä ”salaisia poliisiasemia”. Supo ei viimeisten tietojen mukaan ole havainnut tällaista toimintaa ainakaan vielä Suomessa.

Pelkääkö Liang Shi autoritäärien valtion pitkän kouran ulottuvan demokraattiseen Suomeen?

– Olen kuullut tällaisesta puhuttavan, mutta en ole varma kuinka totta se on. Itse en ole kokenut sellaista.

– Mutta jos sellaista tapahtuu, niin tietysti se herättää minussa pelkoa. En halua, että perheeni täällä tai Kiinassa joutuu vaikeuksiin minun takiani.

Voimaa Raamatun sanasta

Tällä hetkellä Liang Shi opiskelee Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa.

– Tämän vuoden alussa aloin opiskella suomea ja vähän Raamattua täällä. Henkinen ympäristö on täällä erittäin hyvä. Rukoilen ja odotan, mitä Jumala on suunnitellut minun varalleni.

Miksi kristinusko sitten on niin tärkeä, ettei sitä kannata hylätä edes vainon alla?

– Se mitä olen elämässä oppinut ja omaksunut opinnoissani ja lukemalla kirjoja, historiaa ja filosofiaa, niin minusta ne kaikki todistavat suoraan tai epäsuorasti, että Jeesus Kristus on todellinen Vapahtaja ja että Raamattu on Jumalan sanaa.

Liang Shin lempikertomus Raamatussa on Joosefin, joka joutui jättämään kotinsa mutta sai muulla tavoin elämässään kulkea rikasta tietä Jumalan ohjaamana, elämäntarina.

– Kertomus Joosefista sellaisena kuin se on kirjoitettu Vanhaan testamenttiin, on ollut minulle suuri rohkaisu ja lohdutus vaikeina päivinä. Tähän päivään saakka.

ELÄMÄ-DIGILEHTI

Lue lehteä mobiililaitteella tai tietokoneella.

ELÄMÄ-LEHTI

Oletko jo paperilehden tilaaja?
Aktivoi digilehti tästä.

SISÄLTÄÄ DIGILEHDEN